Hoe erg is een Porsche 911 996 cabrio automaat? Heel erg!

een 996 cabriorijder
een 996 cabriorijder
een 996 cabrio op een invalidenplek
een 996 cabrio op een invalidenplek

Afgelopen week stond op GeenStijl dit topic over een bestuurder van een Porsche 911 996 cabrio automaat die zijn ‘bolide’ parkeerde op een invalideplek. Als voormalig Porschebezitter (997 C4S) en nog steeds wel fan van dit merk wil ik graag een aantal zaken uitleggen over dit automerk en het type ‘996’ in het bijzonder.

Als je je auto parkeert op een invalidenplek ben je druif. Als je een Porsche 996 cabrio automaat op een invalideplek zet ben je een speciaal soort urinevlek. Een douchebag en een… Wacht. Ik stop met schelden, want dan ben je weg. Voor de duidelijkheid, ik ken mensen met een 996 (turbo) en die zijn ok. Dit gaat specifiek over de bezitters van een Porsche 911 996 Cabrio Automaat en waarom er bijna geen korte woorden zijn om deze mensen te omschrijven. Blijf erbij, die cijfertjes  en types leg ik uit.

Natuurlijk, sommige mensen die geen belachelijk veel te dure auto (kunnen) kopen zeggen ‘hij is een crimineel’ of ‘hij heeft een kleintje’ als ze iemand in een Porsche zien. Da’s te makkelijk. Maar in mijn geval, ik kocht ooit een Porsche omdat ik er al heel lang een wilde. De reden dat ik geld wilde verdienen was omdat ik een Porsche wilde. Verder dacht ik niet zoveel. Op een goede manier een Porsche kopen is op een zaterdagochtend, ongewassen, even tussendoor naar een dealert, een bak geld afrekenen en op maandagochtend de machine afhalen of laten bezorgen. Omdat je er voor gewerkt hebt. Het kleine – in ieder geval bij mij- was die ingebouwde 9-jarige jongen die dolgraag een raceauto met een beweegbare spoilert wilde. Maar dat is voor een andere keer. Nu terug naar de lafhartige, goedkope viezige types die in een 996 Cabrio automaat rijden.

Voor de niet-autokenners. De auto die je hierboven ziet is dus een type Porsche 911 (negen-elf) van de bouwserie 996 (negen-negen-zes). Als auto’s je totaal niet boeien lijken alle Porsches op elkaar. Maar toch is het leuk om de 996 als speciaal geval in het verkeer te kunnen herkennen.

Herken de koplampen

dit zijn 996 koplampen = meestal niet ok
dit zijn 996 koplampen = meestal niet ok
dit zijn 997 koplampen = ok
dit zijn 997 koplampen = ok

 

De 996-versie is een min of meer mislukt ontwerp van Porsche. Check de koplampen. Porscheliefhebbers en autokenners in het algemeen zijn het er over eens dat die koplampen zuigen. “spiegeleieren” Noemen we ze. De 996 kwam in 1999 op de markt en is een ontwerp van de Nederlander Harm Lagaay. Deze Lagaay is een briljant en inmiddels gepensioneerd ontwerper. Hij gaf de Porsche 911 4S en de 911 turbo een nog dikkere reedt, maar met die koplampen zat ie er echt naast. Daar komt bij dat deze 911 uit het GeenStijl topic een 3.4 liter motor heeft die de auto nóg minder waard maakt omdat er in het verleden veel problemen mee waren. Zie ook het aankoopadvies van autoblog

Al voor de introductie van deze 996 serie vielen potentiële Porschekopers over elkaar heen van haat. Dat kwam niet alleen door de idiote afwijkende koplampen. De 996 was eveneens de eerste versie met een watergekoelde motor in plaats van een luchtgekoelde. U als niet-autoliefhebber -waar ik me even op richt- zal het allemaal een worst zijn. Maar geloof me, lucht- of watergekoeld is een verschrikkelijk serieus verschil waar niet lichtvoetig over gediscussieerd moet worden in de directe nabijheid van een gemiddelde Porschebezitter. (ondergetekende uitgezonderd, maar ik ben ook geen halfkale 50’er in een rode broek maar een energiek en jeugdig persoon van de watergekoelde generatie)

Porsche zelf zag deze koplampen als een blik naar de toekomst, ze wilden af van de ‘kikkerogen’ die ook helemaal niet zo aerodynamisch waren. Nee, de nieuwe koplampen van de 996 waren mooie gladde, afgeplatte koplampen. Dat laatste vonden ze vooral zelf.

De reden dat ik het bovenstaande allemaal uitleg is zodat je straks als vanzelf meelijwekkend kan kijken naar lieden in een 996 cabrio automaat. Niks gaat me namelijk te ver om mensen in zo’n auto kapot te schrijven en te exposen voor de hele wereld voor wat ze zijn.

Elke bezitter van een Porsche 996 cabrio met een automaat is ongezien een paria en uitschot. Een vrouw in een Porsche is altijd goed, of het nou een Boxster is of een 996. Ik kan een vrouw een 996 cabrio met een automaat nu eenmaal niks kwalijk nemen. Is geen seksisme, het staat altijd wel ok. (niet briljant of  cool, maar wel ok)

996-1

Maar goed. De 996 verkocht redelijk tot ongeveer 2004. Porsche besloot ondertussen toch te luisteren naar hun kopers want bij opvolgende editie, de Porsche 911 van het type 997 (negen-negen-zeven) waren de leuke Porsche koplampen weer terug. De watergekoelde platte zescilinder bleef uiteraard want die jaren 30 luchtgekoelde technologie kon echt niet meer, hoe goed en rauw het ook klinkt.

Na het verschijnen van de 997 werd de 996 gezien als een ‘tussenmodelletje’ Een mislukking, een kleine faal van de oh zo betrouwbare Duitse autobouwer. Er zijn een paar leuke 996’jes maar die zijn vooral leuk als je er in rijdt. Dat zijn de GT2, de GT3 en misschien ook nog wel de Turbo versie. Om je nog even te overvoeren. N00bs zullen denken, doe mij maar de GT3 want dat is 1 getal hoger dan de GT2. Fout! de GT2 is altijd en zal altijd het absolute topmodel van Porsche 911 serie blijven. Een rauwe ragbak met megapk’s op de achterwielen. De GT2 is een auto die je doodmaakt als je denkt een bochtje in te sturen zoals je dat in een computerspelletje doet. Bij nader inzien telt dat ook voor de GT3, ook een soort van circuitauto voor op de weg, maar dan in mindere mate.

Een 996 kopen? Ontdek de vreemde prijsverschillen

Als je op autosites zoekt naar gebruikte Porsches zul je zien dat de nieuwere 996 GOEDKOPER is dan de oudere voorgaande versie uit de jaren 80 en 90. De 993 (negen-negen-drie), de laatste Porsches met een luchtgekoelde motor zijn gewild en ze worden alleen maar duurder.

Als je gewend bent aan het kopen van een normale auto is het dus gek om te zien dat een ouder model juist duurder is dan een nieuwer model. Maar bij Porsche is dat nu eenmaal zo. 993’s zijn cool, 996’jes zijn niet cool. Een 911 996 is moderner, beter, sneller, harder en zuiniger dan de 993. En als je voor weinig geld een Porsche wilt die ‘eruit ziet als een Porsche’ dan koop je misschien wel een 996. Maar de 996 blijft een tussenmodel dat grotendeels vergeten mag worden, een optisch mislukte Porsche met in sommige gevallen falende motoren.

Maar wie koopt er dan een 996 als het geen GT2 of GT3 is?

Zoals ik al zei, ik ken iemand die een 996 Turbo heeft. Dan heb je een fantastische rappe, briljante bak. Een auto die er misschien gedateerd uitziet, maar dit dubbel en dwars goedmaakt in rijplezier en dat voor een fractie van de prijs van een -oudere- 993 turbo of nieuwere 997 turbo. Ik heb geen idee waarom je een 996 standaardmodel wilt hebben in plaats van een laten we zeggen, een gebruikte Škoda voor dezelfde prijs, maar ieder z’n ding.

Tja, een 996 met automaat en dan ook nog cabrio

Als het goed is, beste auton00b, heb je ondertussen iets meegekregen van de Porsche 911 en de onderlinge verhoudingen tussen de modellen. Dan kan ik nu uitleggen waarom de 911 996 cabrio automaat de allerergste berijders ooit hebben. Er is alles mis met een 996 cabrio met een automatische versnellingsbak, behalve technisch gezien dan. Ze hebben hun specifieke faalpunten, net als elk automodel, maar dit gaat niet over het technische aspect.

‘wauw wat een gave Porsche cabrio, die gast moet rijk zijn, met hem wil ik neuken’

Iemand die een 996 cabrio met automaat koopt is geen autoliefhebber, maar koopt de auto voor -wat hij denkt- het externe effect. Vanaf zo’n 12 duizend euro heb je er al eentje uit het jaar 2000. Ter vergelijking, de allergoedkoopste 993 cabrio uit 1995 met ruim 2 ton op de teller die momenteel op marktplaats staat is al bijna 40 duizend euro. Gek maar waar, tenminste als auto’s je niet boeien. (voorbeelden hieronder)

een verrotte 996 cabrio

De prijs van een 993 cabrio op MP

 

Dus de bezitter van de op GeenStijl genoemde auto is niet *eens* een patjepeeër. Het is iemand die denkt dat jij denkt ‘wauw wat een gave Porsche cabrio, die gast moet rijk zijn, met hem wil ik graag neuken’, tenminste als je een vrouw bent, of hij een homofiel.

Voor 12 duizend euro heb je nog geen Volkswagen Golf waarmee je naar Frankrijk durft te rijden (bij wijze van spreken). Als je 12 duizend euro uitgeeft aan een 996 cabrio met een fucking automaat kan autorijden je gestolen worden. Dan heb je geen persoonlijkheid, dan ben je leeg van binnen en voedt je jezelf met die paar mensen die inderdaad denken dat het een echte Porsche Cabrio is. Het is die gek in het café die z’n Porschesleutels op de toog legt om te zeggen dat ie een ‘Porsche cabrio’ heeft.

‘Als je een 996 cabrio met automaat koopt voor 12.000 euro en de APK laat verlopen dan is de auto van een leenboer’

Dat ik volkomen gelijk heb bewijst het feit dat op het moment van publicatie van eerdergenoemd GeenStijl topic de APK van de Porsche verlopen was. Hij zit op het randje van het kunnen bezitten. Dan is de kans 100 procent dat hij het hoognodige onderhoud eveneens versloert en wacht tot er wat van z’n auto afvalt. Dat is iets begrijpelijk en misschien logisch als je een vijftien jaar oude Volvo hebt, maar dat doe je niet bij een Porsche.

Maar ok, het kan z’n tweede auto zijn. Als je een 996 cabrio met automaat koopt voor 12.000 euro en de APK laat verlopen dan is de auto van een leenboer. Dan heb je een maximaal krediet afgesloten bij een vage internetsite om bij de bouwmarkt in je eigen hoofd de succesvolle snelle jongen uit te hangen en ‘m op een invalidenplek neer te zetten.

Iemand die 12.000 euro aan eigen centen heeft om te besteden aan een tweede auto koopt simpelweg geen 996 cabrio met automaat. Dan ga je je verdiepen op autosites, doe je dit soort maffe zoekopdrachten, lees je fora. Denk je maanden na om vervolgens een strakke gebruikte bak te kopen. Iets waar je met je maten op zomeravonden nog even in rond kan karren als de kids eindelijk op bed liggen of achter de iPad zitten.

Dan nu de invalidenplek. Soms zetten mensen een auto op een invalidenplek omdat ze in hun ogen haast hebben. Even snel iets kopen en weer wegwezen. Het blijft onnodig en asociaal. Als je een Porsche op een invalidenplek neerzet ben je een normale douchebag, een schreeuwerig kloodtzakje.

Als je deze bewuste baggerporsche op een invalidenplek neerzet heb je geen leven. Dan ben je bezig met faken dat je een succesvolle douchebag bent met haast, terwijl je alle tijd van de wereld hebt want niemand heeft je waar dan ook maar dringend voor nodig. Dan zeg je niet eens ‘die heeft vast een micropenis’ want dat zou betekenen dat die Porscherijder uitzonderlijk en zeldzaam is op z’n eigen speciale manier en waarschijnlijk compenseert door een godheid in bed te zijn, of zoiets. Nope, deze persoon is een teek. Een vervelend bol beestje dat zich volzuigt en waarschijnlijk enge ziektes verspreidt. Geen ReSPeKt, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Had deze bezitter ook maar een klein, heel klein beetje klasse en stijl gehad, dan had ie een handgeschakelde bak genomen. Maar ja, die auto’s zijn weer ietsiepietsie duurder.

28

Bestaat er dan iemand die weg kan komen met een 996 cabrio automaat?

Jazeker wel. Cougars kunnen goed wegkomen in een 996 cabrio met automaat. Een 40 tot 69-jarige mevrouw met overdadige juwelen en sieraden, ook al zijn het niet echt dure. Een mevrouw met een decolleté die het nog heel goed doet bij kaarslicht. Die Porsche 996 parkeert ze dan elke avond netjes in de garage bij de villa die voor het laatst verbouwd werd toen de jaren 90 net begonnen. Gezellig kristal, wit laminaat op de bovenste verdieping en tapijt in de badkamer. Man al jaren dood, of totaal ongeïnteresseerd in wat ze doet. Misschien een huissie aan de Spaanse kust. Een mevrouw die weet hoe ze een penis moet afzuigen en daar ook totaal geen enkel probleem van maakt. Zo iemand komt prima weg met een 996 cabrio automaat. Heb jij toch een 996 cabrio automaat? Prima, zuig penissen.

instant edit. Ja ik zag wie de eigenaar was, dat stond in het geenstijl topic, het gaat me niet om de letterlijke eigenaar. Ik ben geen homofoob, maar bezitters van een 996 cabrio met een automaat die hun auto op een parkeerplaats voor invaliden knallen een bag of dicks suckende douchebag noemen vind ik nu eenmaal erg leuk-

 

groetjes, @hoxha

19 gedachten over “Hoe erg is een Porsche 911 996 cabrio automaat? Heel erg!”

 1. Wat een enorm kneuzenbetoog met nul argumenten. Je vindt de auto lelijk en meer kun je er eigenlijk niet over zeggen. Het is allemaal zo subjectief als een deur en het enige wat ik eruit opmaak is dat je jezelf een enorm geyle grootpiemelige donder vindt met je 997 (negen-negen-zeven).

 2. Prachtig!
  En bedankt voor de tip. Ik ga op straat op zoek naar een 911-996 cabrio (op de koplampen letten) met daarin een dame van midden 40.

 3. Hilarisch!!!!
  Mocht ik me in de toekomst een Porsche kunnen veroorloven, beschouw ik me bij dezen als voorgelicht: we sparen meteen door voor een ‘echte’ (handgeschakelde).

 4. Goed geschreven! Hier en daar wat weinig subtiel maar dat maakt het weer humoristisch.

  @Jeroen; uiteraard is het een subjectief gegeven of een auto mooi is of niet. Maar het is bekend dat de 996 het zwarte eendje is van de 911 serie. Dit zie je terug in de vraagprijs. Dit is een feit wat veroorzaakt wordt door een algeheel subjectief oordeel door autokenners…..

 5. Machtig mooi geschreven, en kan me er 100% in vinden! Jeroen zal trouwens dezelfde voor de deur hebben staan denk ik.

 6. Naast het feit dat ik het met je eens ben met dat je kneus bent als je zonder handicap op een handicap-parkeerplaats gaat staan, ben ik van mening dat jij ondanks je vlammende betoog en marginale kennis van het mooie merk uit Zuffenhausen totaal de plank mis slaat.

  Het zal je waarschijnlijk heel vreemd in de oren klinken, maar er zijn veel mensen die de 996 varianten, zoals de 996 targa 4S (terecht) fantastisch mooie wagens vinden die qua techniek, vermogen, en handeling rondjes draaien om een 993 of een gewone carrera 997.

  De 996 wordt door Porsche niet gezien als tussenmodel maar als volwaardige Porsche, niet voor niet heeft Porsche dit jaar de 996 als klassieker bestempeld.
  Argumenten als “de Boxter is een vrouwen auto, de Cayman is een excuus 911 of zelfs de 911/996 is een minderwaardige Porsche”worden gebruikt door minkukels die denken dat “echte” Porsche’s een luchtgekoelde auto is met de motor achter de achteras.

  Daarnaast is het behoorlijk aanmatigend dat je mensen die zich dus blijkbaar niet in jouw inkomensschaal bevinden als minderwaardig bestempeld omdat ze zich niet hetzelfde model 911 (negen negen zeven) kunnen veroorloven.
  Ik vraag me nu af hoe bezitters van een 911(negen negen een) naar jou kijken……

  En ja ik bezit zelf ook een Porsche, een in jouw beperkte blik nog vreselijker model dan de 996 namelijk een Boxster 986 S.
  Maar omdat ik mijn jongensdroom (het bezitten van een Porsche)hiermee heb verwezenlijkt, en omdat ik hard heb gespaard voor deze auto die overigens door de middenmotor (een “echtere” Porsche is dan de 911)ben ik hier trots op zonder dat ik hoef af te geven op andere merken of type auto’s, en daarnaast bewondering te kunnen hebben voor duurdere snellere modellen als jouw (negen negen zeven).

  PS: heb je de koplampen van de 918 (negen achttien)al gezien 😉

  1. hoi,
   nope, ik beoordeel beslist niemand als minderwaardig op basis van inkommen, maar -op een overdreven manier- wel op basis van hun keuze voor een cabrio met automaat. Ik zou zeker een 996 overwegen als het een turbo is, een 4S maar vooral een GT3 of GT2. Ik ken rijeigenschappen en fun van de Boxster, ook in ‘gevecht’ met een 997 op circuitdagjes. Ten onrechte nog steeds bestempeld als kappersauto door sommigen

   1. Hee,

    Wellicht is mijn heftige reply ook geschreven uit enthousiasme voor “mijn” merk.
    En natuurlijk heb ik ook zo mijn favorieten zoals de 550 spider of 996 targa of de 991 targa.
    Echter is het nog steeds wat flauw om de 996 cabrio zo stuk te schrijven, en ja de sufmuts in de 911 met de verlopen APK is stom want ASO.

    Maar ik ken inderdaad genoeg echte Porsche fans die met de onderhouds- en rijkosten in het achterhoofd toch een Porsche kunnen rijden maar gewoon niet het geld hebben om een 993 of 997 of 991 aan te schaffen maar wel perse een 911 willen ervaren en ook nog cabrio willen rijden.
    En dit alles zonder de bedoeling daarmee de buurman de ogen uit te willen steken (check porscheforum.nl).
    een dus uitkomen bij de …..996 cabrio carrera tiptronic.

    Bottomline ik ken genoeg eikels in duurdere en goedkopere wagens dan de 996, en ook al is het niet jouw smaak, kraak dan toch niet zomaar het trotse bezit van een ander af zonder reden.
    Want 5% IMS M96 problemen van alle verkochte 996 en 986 -en daargelaten rijd de 996 echt gewoon veel strakker en volwassener dan de 993 (ook al vind ik dit model toch ook stiekum mooier).

    Groet,

    Eck

  2. Dag Eck oftewel zelfbenoemd Zuffenhausen-kenner. Je weet wel dat een 996 4S niet bestaat toch? Niet als S en niet als 4. Nog maar even de stiekem verzamelde folders doorbladeren niet?

 7. Duidelijk geschreven door iemand die denkt verstand te hebben van auto’s. Afhankelijk van je eisen/wensen/budget, kan ik me best voorstellen dat iemand kiest voor een 996 cabrio zonder handbak en niet direct voor een GT3.

  Overigens is het BoxSter ipv boxer. Of heb je ervaring met een Peugeot Boxer?

 8. Je kan je ook afvragen of dus iemand die deze auto koopt, niet geestelijk gehandicapt is en om deze reden niet gewoon op die plek zou moeten mogen staan 🙂

 9. @hongkong

  Nee folders van 911-jes heb ik niet omdat ik ze niet kan betalen
  altans niet een goeie.
  maar zoals gezegd heb ik al een ander mooi exemplaar uit Zuffenhausen
  (nee niet uit uusikaupunki).

  en raad ik jou aan om een ritje te gaan maken in jouw eigen Porsche
  om je zure commentaar effe op de weg te kunnen afreageren.
  of………

  groet,

  Eck

Reacties zijn gesloten.