Natriumhydroxide FTW!

De Grenzboot bevat een hoop aluminium en na zo’n 30 jaar is dit behoorlijk vies geworden. Aangezien we bezig zijn met een complete refit, overhaul, restauratie en reparatie de hoogste tijd om de boel schoon te maken. Na wat testen met zeepsop (werkt niet), zilverpoets (werkt, maar veel te vermoeiend), polijsten met boormachine (werkt eigenlijk totaal niet) kwam ik achter het bestaan van natriumhydroxide (NaOH). Dat is toevallig ook het spulletje waarmee pubers croftybommen maken.

 

Gooi aluminiumpoeder en gootsteenontstopper bij elkaar en je hebt een bom. Maar als je het goedje genoeg verdunt, dan is het razendsnel werkend spul waarmee *echte* professionals aluminium en staal ontvetten. NaOH bijt daarnaast het flinterdunne laagje aluminiumoxide van aluminium zodat het weer mooi glanst. Het is wel zaak om de boel goed af te spoelen want dit loogmiddel bijt gewoon vrolijk verder. Vervolgens heb ik de kozijnen direct voorzien van een laagje metaalvernis en klaarrrr. Want aluminium ‘roest’ binnen een paar uur. Ofwel, er komt een dof beschermlaagje op. Uiteindelijk een uurtje of twee werk in plaats van twee weken. Zie voor en na:

Een gedachte over “Natriumhydroxide FTW!”

 1. Goedemorgen Ambroos,

  First of all, wat ben je met een gaaf project bezig!

  Kun je me vertellen waar je dat natriumhydroxide koopt? En heb je “gewone” metaalvernis a la hammerite, of speciaal voor watersport toepassingen?

  De aluminium strips en klapkikkers op mijn boot kunnen ook wel zo’n behandeling gebruiken.

  Dank alvast!

  Groet Sandro

Reacties zijn gesloten.