Wat nou Geoblocking


Een van de meest vervelende dingen op internet is discriminatie op basis van afkomst. Zo kunnen Amerikanen zo’n beetje alle populaire televisieseries, onbeperkt op internet kijken. Legaal en zonder torrenttoestanden. Maar willen wij Nederlanders Entourage, CSI, The Office of een andere serie kijken op bijvoorbeeld hulu.com, dan krijg je bovenstaande melding. Op basis van ip-adres sluiten Amerikaanse streaming videosites je uit. Ook sommige Youtubeclips hebben landenrestricties. Op zich logisch, want bandbreedte kost geld en de advertenties rondom de videoclips zijn gericht op Amerikanen, aan Europeanen en dan met name Nederlanders valt geen klap te verdienen. Daarom is Geoblocking uitgevonden.

Het goede nieuws is dat hier vrij eenvoudig wat aan te doen is. Kost je wel wat, want je hebt een (web)hoster in de Verenigde Staten nodig met voldoende gebruikersrechten en een beetje technische kennis.

Uitleg voor met name Dreamhost gebruikers.
Wat gaan we doen?
Een proxy opzetten naar je servert.
-Je hebt een SSH login nodig naar je Dreamhost server. Volgens mij is dit gewoon je standaard login.
-Je hebt FireFox nodig
-Je hebt een Mac nodig (want die heb ik)

Stap 1. FF plugin
Download de Firefox-extentie FoxyProxy en installeer ‘m.

Stap 2. verbinding opzetten
Ik ga er vanuit dat je een Mac heb. Kan ook met andere computers, maar dan moet je het zelf maar uitvogelen.
-open Terminal (staat in Programmas/Hulpprogrammas/)
-tik in:

ssh -D 8080 -f -C -q -N gebruikersnaam@jedomeinnaam

-hij stelt je vraag over authenticatie, wachtwoord invoeren en klaar

Stap 3. verbinding koppelen aan FireFox
-open de voorkeuren van FoxyProxy en zorg dat het een beetje lijkt op dit plaatje. Ofwel Socks 4 proxy, ip 1.0.0.127 en poort 8080

Stap 4. go!
FoxyProxy geeft wat meldingen over filters. Je kan bijvoorbeeld zorgen dat de proxy alleen aan gaat bij bepaalde sites. Maar eerst gewoon die FoxyProxy aanzetten en testen door naar bijvoorbeeld hulu.com of spike.com te surfen en wat proberen af te spelen. Verbindindssnelheid testen kan bij Speedtest.net, je nieuwe ip achterhalen kan bij mijnip.nl.

Opmerkingen
Hier wat meer informatie over opzetten van Proxy’s en SSH. Let wel, je surft zeker niet anoniem, maar je krijgt een Amerikaans IP-nummer. Via het ‘panel.dreamhost.com’ kun je alles instellen. Hier kun je ook je datagebruik in de gaten houden, handig om te doen, want als je eroverheen gaat kost dat $.
Dit is een eerste ruwe uitleg. Wellicht is er iemand die verstand heeft van Apple Script zodat je dit bij meer Amerikaanse hosters kan gebruiken. Een volledige lijst van Amerikaanse videosites die filteren moet ik nog eens opsnorren, want dat is handig voor in het FoxyProxy url-filter. En een lijst van Amerikaanse hosters die SSH toegang toestaan.

links:
hulu.com Verzamelsite van veel USA-series
CBS heel veel CBS-programma’s als full episode
spike.com Autoprogramma’s, Entourage en meer
>Fox Full Episodes onder andere Simpsons en Family Guy, 1 dag na uitzending
ABC Desperate Housewives
TBS Conan o’ Brien

Nadelen
Surfen met de proxy kost bandbreedte. Bij dreamhost is dat ongeveer 1TB dus je kunt even vooruit. Surfen via Proxy is ook een stuk langzamer. Dus een filter instellen in FoxyProxy of extensie uitzetten als je m niet gebruikt is wel handig. Je moet na elke herstart van je pc, weer opnieuw stap 2 herhalen, namelijk handmatig in Terminal de verbinding weer opzetten. Hier is vast een script voor te maken, maar dit is een eerste versie, misschien komt dat nog.

Doen?
Mocht je toch nog op zoek zijn naar een goede hoster in de Verenigde Staten, als je dat via via deze link doet, krijg ik beetje korting op mijn hosting en vul HOXHA in als discountcode bij aanmelden (gratis domeinnaam twv $15 šŸ™‚ Ik heb hier trouwens een VPS, een virtual private server. Dan heb je rootacces en meer dingetjes. Maar dit zou niets uit moeten maken. Hosting bij Dreamhost kost $9,85 per maand.

TODO
-complete lijst van Amerikaanse videosites die toegang blokkeren voor Nederlanders
-complete lijst van Hosters die geschikt zijn voor deze oplossing
-versimpeling van dit Proxy-gebeuren met Apple Script of iets anders
alle input is welkom!

2 gedachten over “Wat nou Geoblocking”

  1. Bluehost.com doet het ook, moet je alleen een kopie van je rijbewijs oid mailen naar support-verification [at] bluehost [punt] com, voor de rest heel simpel. alleen geen poort 8080 gebruiken. pak dan 2323 ofzo.

Reacties zijn gesloten.